Септемврийски празници

Кападокия-древност, мистика, духовност и съвремие

Маршрут:

Продължителност:

Транспорт:

Дати на отпътуване:

Цена от: 445 лв.
Програма

Кападокия - един музей на открито, включен в списъка на Юнеско за световно наследство. Това е област, в която природата е изваяла стотици каменни долини, наподобяващи прочутите каньони в Америка; причудливи земни форми образувани преди 10 хиляди години след едновременното  избухване  на два вулкана /Ерчийсе и Хасандаа/. Фантастични конусовидни кули, служещи от векове за жилища на местните обитатели – издълбани в скалните образувания от мека туфа, те приличат на пещери, но с цяла система от вентилационни шахти, прозорци, врати. Тук около 5 век са основани първите християнски скални манастири, тук Апостол Павел води първите християни, това е родното място на Св. Георги и Св. Василий Велики. В древността Кападокия е била значима държава, населена от много народи.

 

1 ДЕН:

Отпътуване по маршрут Истанбул – Анкара. Пристигане привечер в Анкара. Настаняване в хотел в центъра на града. Вечеря и нощувка.

2 ДЕН :

 Закуска. Туристическа обиколка на Анкара -  Цитаделата – символ на града, римските бани, Храма на император Август, Националния площад с конната статуя на Ататюрк, “Аниткабир” – Мавзолеят на Ататюрк, Старата сграда на Парламента на Република Турция, музея на Анатолийските цивилизации.Отпътуване за Кападокия. По пътя посещение на Хатуша, столицата на древната Хетска империя - един музей на открито, в който посетители могат да разгледат останките от Долния и Горен град, основан около 1600 г. пр. н. е. Целият град е украсен с красиви порти, с барелефи на войни, сфинксове и лъвове. Сред руините личат отделните жилищни комплекси, дворци и храмове. В долния град се намира великият храм, който е най-впечатляващият от всички запазили се постройки. На около 2 км. от Хатуша се намира и най-важният храм извън града – култовото светилище Язълъкая.  Пристигане в Кападокия  и настаняване в хотел. Вечеря и нощувка.

3 ДЕН:

За ентусиастите – 05:30 сутринта, преди закуска, по изгрев слънце – полет с балон над прелестния лунен пейзаж на Кападокия – преживяване, което не подлежи на описание с думи. Продължава около 45 – 50 минути. Закуска. Разглеждане на забележителните туристически обекти на Кападокия, разположени в триъгълника – Невшехир, Аванос и Юргюп: открития музей Гьореме - най известното и посещавано монашеско селище в района на Кападокия, в което са запазени повече от 30 църкви от 9 до 11 век с оригинални стенописи; скалната крепост УчхисарДолината на гълъбите /някога тук са живели гълъби в скалите, обучавани за разнасят писма – основен начин на комуникация в древността/. Разходка в една от най-красивите долини в региона - Зелве  със запазен манастирски комплекс и множество църкви, изсечени направо в скалите. Разходка в градчето Аванос, древната Ванеса, живописно разположено на двата бряга на най-дългата река в Турция Казъл ърмак / Червената река / -посещение на  центрове за производство на килими, грънци и оникс и винарска изба с дегустация на прочутите кападокийски вина. Посещение на уникалния подземен град Каймаклъ, където, може да се посетят  4 етажа от известните 7. Това е само малка част от града, реалните размери са неизвестни, както у болшинството подземни градове в  Кападокия. Подземните градове, датират от времето на хетите, разположени на огромна площ, стигащи понякога  до 20 етажа надолу в земните ядра. Те са имали всичко, с което трябва да разполага един град – резервоари за вода, складове за жито, мелници, обори, кухни, жилищни помещения. Кападокийските скални обители и подземни градове приютявали много християни и мъченици за вярата. Според някои историци  в тях  живеели до 80 хиляди жители. Вечеря. По желание и срещу допълнително заплащане: Посещение на фолклорно представление и на танцуващите дервиши в подземен ресторант и/или автентичен ритуал Сема в Керван Сарай. Нощувка.

4 ДЕН:

Закуска. Отпътуване за гр. Коня и пешеходна обиколка на града на танцуващите дервиши и мистичната ислямска секта суфисти - посещение на мавзолея на Мевляна Джелаледдин Руми - един от най-почитаните суфисти - поети в света, основателят на митичния Орден на дервишите. 2008-а година бе обявена под егидата на ЮНЕСКО за година, посветена на паметта и мъдростта му, съдържаща послание за мир и толерантност в света. В ранния следобед отпътуване за Ескишехир ( в превод Стар град ) живописно разположен по  река Порсук. Около нея са изградени 6 прекрасни парка с езерца и многобройни забавления за жителите и гостите на града и това придава особено очарование на това селище. Тук е родното място на хитрия Настрадин Ходжа, който със своите шеги и невероятно чувство за хумор станал известен през вековете и е част от турския фолклор и култура. Затова неговият образ заедно с образите на много други местни и чужди величия може да се видят в Музея на восъчните фигури в Ескишехир. Разглеждане на Етнографския комплекс „Одунпазаръ”. В града се намира най-големият турски университет, който е и 4-ти по брой студенти в света -Анатолийски университет. Настаняване в хотел.  Вечеря. Нощувка.

5 ДЕН:

Закуска. Посещение на парк Сазова зоопарка с аквариума е най-популярната забележителност в Ескишехир. Разположен е на площ от 400 000 кв.м. с множество ресторанти, амфитеатър за концерти на открито, най – различни тематични кътове за забавление на децата, научен център, пиратския кораб, планетариума, зоопарка и аквариума. Кулминацията в парка е приказният замък, който е първи по рода си в Турция. Разглеждане на най-новия зоопарк зоопарк. Свободно време за последни покупки в М.О.Л „ESPARK“. Отпътуване за България и пристигане в Бургас късно вечерта.

Редовна цена на турист без отстъпка 

Отпътуване от

 двойна  стая

 единична стая

дете до 12г.с  2 родители

дете до 12г.  с 1 родител

 час на отпътуване

място на отпътуване

трансфер при мин. 4 човека

Бургас

    445,00 лв.

    565,00 лв.

    400,50 лв.

    422,75 лв.

05:00ч 

Спирката на краставицата

 

Стара Загора

    480,00 лв.

    600,00 лв.

    432,00 лв.

    456,00 лв.

03:00ч

LUKOIL на птицекомбината

включен в цената

Сливен и Ямбол

    465,00 лв.

    585,00 лв.

    418,50 лв.

    441,75 лв.

03:30ч

Сливен от бенз. OMV АМ "Тракия"                        Ямбол от бенз.OMAX

включен в цената

Карнобат и Айтос

    455,00 лв.

    575,00 лв.

    409,50 лв.

    432,25 лв.

4:00- Карнобат        4:30 - Айтос

Карнобат-бенз. LUKOIL                  Айтос от кръговото 

включен в цената

Поморие и Несебър

    455,00 лв.

    575,00 лв.

    409,50 лв.

    432,25 лв.

4:30ч - Поморие        4:00ч - Несебър

Поморие от хотел "Феста Поморие" Несебър от OMV

включен в цената

Варна и Шумен

    480,00 лв.

    600,00 лв.

    432,00 лв.

    456,00 лв.

02:30ч 

Варна - бенз. OMV на автогарата             Шумен -бенз. OMV

включен в цената

Цената включва:

 • Транспорт с лицензиран автобус 3*/4*;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря  в хотели 3*/ 4* в Анкара; 
 • 2 нощувки със закуски и вечеря в хотел  3*/4* в Юргюп;
 • 1 нощувка със закуска и вечеря в хотел 3* в Ескишехир;
 • Туристическа програма в Анкара;
 • Туристическа програма в Кападокия;
 • Туристическа програма в Коня;
 • Туристическа програма в Ескишехир;
 • Посещение на древната столица Хатуша
 • Разглеждане на Одунпазаръи парка Сазова
 • Екскурзоводско обслужване с местен лицензиран екскурзовод;
 • Медицинска застраховка“омощ в чужбина“  на стойност 10 000 евро
 • Пътни и  гранични такси;

Цената НЕ включва:

 • Входни такси за изброените по програмата обекти около – около 100 турски лири,
 • Фолклорно представление в подземен ресторант с танцуващи дервиши  – 25 евро,
 • Автентичен ритуал Сема в Керван Сарай - 20 евро,
 • Летене с балон над Кападокия – 160 евро,
 • Доплащане за единична стая – 30 лв. на ден

Отстъпки:

 • Ранно записване до 90 дни преди отпътуване – 10%  от пакетната цена
 • Ранно записване до 60 дни преди отпътуване –  5%  от пакетната цена
 • Ранно записване до 30 дни преди отпътуване –  3 % от пакетната цена
 • Група над 6 човека -  10 лв от пакетената цена
 • Група над 10 човека -  15 лв от пакетената цена
 • Група над 15 човека -  20 лв от пакетената цена
 • Група над 20 човека -  30 лв от пакетената цена