Септемврийски празници

СЕПТЕМВРИЙСКИ ПРАЗНИЦИ В СЪРБИЯ

Маршрут:

Продължителност:

Транспорт:

Дати на отпътуване:

Цена от: 310 лв.
Програма
БЕЛГРАД – НОВИ САД – СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ –ТОПОЛА – ОПЛЕНАЦ – КРАЛСКИЯТ МАНАСТИР В ЖИЧА – ВЪРНЯЧКА БАНЯ – НИШ ПИРОТ
 
Дата: 02.09.2022                        
Цена: 310 лв. от Бургас и Варна
1 ден: Варна – Бургас – Пловдив – София – Ниш – Белград
Отпътуване вечертаот Варна/ул. Антим I в 21:00ч./; от Поморие в 22:45, от Бургас/бензиностанция ОМВ Метро в 23:30ч./, от Стара Загора/бензиностанция Лукойл в 01:30ч./, от Пловдив/бензиностанция ОМВ, бул. Дунав в 02:40ч./, от София /бензиностанция ОМВ Захарна фабрика – бул. Сливница в 04:30ч./. Нощен преход.
2 ден:Белград
Рано сутринта преминаване на ГКПП Калотина. Преди обед пристигане в Белград. Туристическа програма в сръбската столица с местен екскурзовод /с допълнително заплащане/: Президентството, Площад „Теразие“, „Свети Сава“ – най-големия православен храм на Балканите, издигнат в чест на Свети Сава – основоположник на сръбската православна патриаршия, „Скупщината“, където се помещава Парламента, площада на Републиката, пешеходната улица "Княз Михайлова", крепостта Калемегдан, издигаща се над мястото, където се срещат реките Сава и Дунав с красив панорамен изглед към столицата.Тук Васил Иванов Кунчев получава прозвището Левски след прословутия му лъвски скок над един ров.Свободно време за разходка и посещение на знаменитата улица Скадарлия – бохемският район на сръбската столица с култовите белградски кръчми. Настаняване в хотел следобяд.Нощувка.
3 ден: Нови Сад и Сремски Карловци
Закуска.Екскурзия до Сремски Карловци и Нови Сад. Сремски Карловци е сръбски град в област Войводина, известен като духовното сърце на Сърбия.В миналото градът на няколко пъти е бил арена на ключови за балканската страна събития, а днес е интересна туристическа дестинация. Историята на града започва от римско време и преминава през периоди на влияние на унгарски фамилии, османски нашественици и австрийско господство, когато е превърнат в духовен, културен и политически център. Тук е подписан мирният договор между Османската империя и Свещената лига и тук за първи път са използвани кръгли маси за международни политически преговори. Днес градът е седалище на Сремската епархия и е лятна резиденция на сръбския патриарх. Пешеходна разходка и разглеждане на забележителностите –Резиденцията на патриарха –монументална сграда от 19в., Православната църква „Св.Николай“, Кметството, фонтан „Четирите лъва“, Панорамата и др. Посещение на Нови Сад – вторият по големина град в Сърбия, разположен по бреговете на река Дунав и столица на област Войводина. Често е наричан „градът на падащите мостове”, защото мостовете над реката са разрушавани 11 пъти, последният от които през 1999 г. при бомбардировките на НАТО.Разходка до Петроварадинската крепост – най – впечатляващият архитектурен паметник на града – издигната от австрийците, за да се защитават от турските набези – лабиринт от подземни галерии с дължина 16,5 км на четири нива, многобройни сводове, куполи, бойници и 13 порти, няколко века служила за отбрана на Хабсбургската империя от нападенията на Османската империя – архитектурен шедьовър с лабиринт от тунели на четири нива. Крепостта е свързана с името на българският възрожденец Любен Каравелов, който е живял и творил в Нови Сад и е бил затворен в крепостта за осем месеца по обвинение за съучастничество в убийството на сръбския княз Михайло Обренович. Връщане в хотела.По желание – вечеря с музика на кораб по р.Дунав и Сава. Нощувка.
4 ден: Белград – Топола – Опленац – ЖичаВърнячка баня – Ниш
Закуска. Отпътуване за Топола. Посещение на историческия комплекс Опленац с църквата "Св. Георги" – мавзолей на сръбската кралска фамилия Караджорджевичи. С мозайките от цветно стъкло в хиляди различни нюанси, църквата се нарежда сред най-красивите образци на сръбското изкуство. Разходка в историческия център на Топола – Караджорджев град със стария конак и църквата "Св. Богородица".Този регион е синоним на добро грозде и хубаво вино. Според историческите данни, лозята тук произвеждат такава изобилна реколта по времето на принц Милош, че не е имало достатъчно място за съхранение на гроздето. Днес, гроздето и виното са символи на всяко село в региона. Най – известната изба е Кралската, на чиито два подземни етажа са разположени 99 бъчви при постоянна температура от 8°C, като всяка съдържа по 4 000 л вино.Отпътуване за кралския манастир "Възнесение Господне" в Жича – една от най-големите сръбски светини, в която през 1217 г. е коронясан Стефан Пъровенчани, първият крал на покръстената средновековна сръбска държава. От някогашната сграда днес са запазени църквата „Св.Спас” и малката църква „Св.Петър и Павел”, докато останалите сгради са сравнително нови. Свободно време за разходка във Върнячка баня – „СПА кралицата на Сърбия“. Курортът е с най-добра слава и най-дълги традиции в балнеолечението в Сърбия. Разполага със седем минерални извора, четири от които се използват за терапия, а водата от останалите три се бутилира. "Топла вода" е най-старият и най-известен извор. Археологическите находки доказват, че е използван още по римско време от I до IV в. Настаняване в хотел в Ниш или района. Нощувка.
5 ден: Ниш – Пирот – София – Пловдив – Стара Загора – Бургас – Варна
Закуска. Свободно време за разходка в Ниш – родния град на римския император Константин Велики, едно от най-старите селища на Балканите, наричан “Портата между Изтока и Запада”. Основан от келтите през трети век преди Христа, разположен на река Нишава и от древни времена е бил пресечна точка на големите търговски пътища.Отпътуване за България и кратка спирка в Пирот – разходка в центъра на града и пиротския пазар. Пристигане в София следобед, във Варна – късно вечерта.
 
Цената включва:
ü транспорт с туристически автобус;
ü пътни и туристически такси;
ü 2 нощувки със закуски в хотел 3* в Белград;
ü 1 нощувка със закуска в хотел в Ниш /район
ü посещение на гр. Ниш и Пирот;
ü посещение на Топола и Опленац;
ü посещение на манастир в Жича и Върнячка баня;
ü представител на фирмата – организатор.
 
Цената НЕ включва:
ü панорамна обиколка на Белград с местен екскурзовод – 7 евро;
ü екскурзия до Нови Сад и Сремски Карловци – 15 евро, при минимум 20 човека;
ü Вечеря на кораб ;
ü медицинска застраховка при пътуване в чужбина – 6 лв. до 69 год.; над 69 год. – 10 лв.;
ü доплащане за единична стая – 90 лв.
ü Горивна такса.
ü застраховка „Отмяна на пътуване“ – при запитване.
 
Информация:
üОбявената цена е на човек настанен в двойна/тройна стая и е валидна при група от минимум 35 човека.
üВсички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 25 туристи.
üПътуването като цяло не е подходящо за хора с ограничена подвижност.
üЖелание за комбиниране и настаняване в стая с друг човек от групата се заявява предварително и се извършва само при съществуваща възможност т.е ако има подходящ човек. Туроператора не поема отговорност в случай, че в групата няма подходящ човек и комбинацията не е възможна.
üРезервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 15 дни преди датата на отпътуване.
üСрок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.
Необходими документи: валидна лична карта или международен паспорт; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител – нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната. Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и при други независещи от туроператора обстоятелства. Туроператорът предоставя възможност за сключване на допълнителна застраховка “Отмяна на пътуване” за покриване на невъзстановимите от туроператора разходи, извършени във връзка с предстоящото пътуване, което е анулирано поради непреодолими обстоятелства като злополука, заболяване, смърт, неотложно явяване на дело, съкращаване от работа и др.