Eкскурзии Румъния

Маршрут:

Продължителност:

Дати на отпътуване:

Цена от: 278 лв.
Програма

1 ДЕН

Отпътуване в посока Дунав Мост при Русе. По пътя разглеждане на старата столица на княжество Влахия- Търговище. Посещение на Националният музей „Curtea Domneasca”, където се намират останки от Княжеския дворец, който е бил дом на 33-ма Влашки владетели, вклчително и Влад III Дракула (Цепеш). Разположен на една от най-високите точки в града, комплексът на двореца се намира точно в географския център на крепостта Търговище; Разглеждане на Кулата на Изгрева, която предоставя впечатляваща гледка над ареала на града и района покрай старата Влашка столица; Разглеждане на най-старата църква в града, построена в началото на 14 век, както и църквата на двореца от 15 век; Отпътуване за Сибиу. Настаняване в хотел 3* . Нощувка.

 

2 ДЕН

Закуска. По желание: Туристическа програма в Сибиу. Градът е построен през 12 век от немските заселници известни като трансилванските саксонци и е един от най - важните културни и религиозни центрове в Румъния, разделен на горна и долна част. Старият град на Сибиу е разположен на хълм, близо до брега на река Цибин, и е вписан в списъка на ЮНЕСКО. Разглеждане на централната градска част - Крепостните стени (построени от глина, но много запазени), Синята къща и Националния музей в бароковия дворец "Брукентал"/отвън/, Старото кметство, Мостът на лъжите, Урсулинската църква, хотел “Римски император”, където е отсядал император Франц Йосиф.

Отпътуване за красивия готически замък Хунедоара, разположен на река Зласти, който според мнозина е един от най-впечатляващите дворцови комплекси в Румъния и в света изобщо. Той се намира в едноименния румънски град, който до 1918 г. е бил част от територията на Австро – Унгарската империя. Със замъка са свързани и множество легенди, защото там е бил затворен Влад Цепеш и затова е по-заслужено да се нарече двореца на Граф Дракула, отколкото замъка Бран, с който се свързва мистичният му образ.

Отпътуване за град Алба Юлия, познат още като Бълград и разположен на брега на река Муреш. Тук могат да се видят Княжеския дворец и Православната църква, построена 1923 г. по случай присъединяването на Трансилвания към Румъния. Там са короновани крал Фердинанд I и кралица Мария. Римо-католическата катедрала също е една от най-представителните сгради построена през 13 век. В нея се намират три гробници - на Янку де Хунедоара, унгарската кралица Изабела и на Януш Хуняди. Средновековните укрепления се обхождат от войници облечени в тогавашни униформи и снаряжение.

Свободно време в Сибиу.  Посещение на православен храм. Нощувка.

3 ДЕН

Закуска. По желание: Туристическа програма в Сгишоара, Медиа и Търно Магуреш. Отпътуване за родния град на Влад III Дракула - Сигишоара. Градът е основан от немски заселници през XII в., като през него минава река Търнава Маре. Туристическа програма в историческия център на града – Цитаделата -запазил своя средновековен облик и вписан в списъка на ЮНЕСКО, като част от Световното културно наследство: Часовниковата кула с Историческия музей и Музея на мъченията, площад Цитадела, Доминикансия манастир, сградата на Кметството, родната къща на Влад Дракула, заедно с Музея на оръжията.Град Медиаш - един от най-старите градове в Трансилвания, основан през XII век. Най-голямата забележителност в града е Кулата на тръбачите, висока 70 м. Поради пясъчните почви, които са в основата й, с течение на времето кулата се е наклонила на север. Отклонението от вертикалата е 2.72 м. Намира се в двора на бивша крепост, а непосредствено до нея има голяма евангелистка църква. Продължаваме към Търгу Муреш. Името в превод от румънски означава „Пазарът на Муреш”, като Муреш е името на реката, която минава през града. Населението на града в деншно време е смесено – румънци и унгарци, но преди Първата световна война, когато градът е бил част от Австро-Унгарската империя силно са преобладавали унгарците. Унгарското име на града е било Маросвасархели. Туристическа програма в града – крепостта на Търгу Муреш от XVв. с Крепостната църква от същото столетие, на чието място е имало и по-ранна църква от XIII в, Православаната катедрала „Възнесение Господно”, католическата църква „Св. Йоан Кръстител”, площада на Розите със статуята на румънския революционер Аврам Янку, Дворецът на Културата, сградата на Общината и църквата Благовещение. Свободно време.Отпътуване за Сибиу.  Нощувка.

4 ДЕН

Закуска. Отпътуване за България. По пътя посещение на изключително красивия манастир „Куртя де Арджеш” - свещено място за румънците. Там са погребани кралските семейства на Румъния. Манастирът е главен архиерейски храм на владетелите на Влахия през 16 век. Основан е от влашкия болярин Нягое I Басараб. Манастирът е построен от известния майстор Маноле и е завършен през 1526 г. при управлението на Раду V Афумати. Екстериорният стил на „Куртя де Арджеш” - първия влашки съборен храм, наподобява този на храма „Свети Василий Блажени”, който е символа на Москва и Русия. Всички надписи в манастирската църква са на т.нар. влахо-молдовска редакция на старобългарския език. Пристигане в Бургас вечерта.

 

тръгване от

Русе

Шумен

Варна

Несебър

Поморие

Бургас

ЦЕНА

253

263

273

278

278

283

ориентировъчен час на отпътуване

10:00ч

08:30 ч

07:30 ч

06:00 ч

05:30 ч

05:00 ч

място на тпътуване

бенз. ОМV Чародейка

бенз. OMV или пети км

бенз. OMV автогара

бенз. OMV

Феста Поморие

спирката на  краставицата

трансфер

 

при мин. 4 човека

при мин. 4 човека

при мин. 4 човека

при мин. 4 човека

при мин. 4 човека