Екскурзии Турция

Егейска Турция и почивка в Мармарис

Маршрут:

Продължителност:

Транспорт:

Дати на отпътуване:

Цена от: 585 лв.
Програма

 

ПРОГРАМА

1 ден: Добрич - Варна - Чанаккале - Троя – Айвалък

03.30 Тръгване от Добрич. 04.30 Тръгване от Варна. 06.30 Тръгване от Бургас. Редовни почивки.

Пресичане на протока Дарданели с ферибот.

Разглеждане нa Древна Троя - античния град, станал нарицателно с войната между троянци и ахейци, с Парис и Елена, с Хектор и Андромаха и... Троянския кон.

Продължаваме към Айвалък – курортно градче, разположено в северната част на Егейското крайбрежие срещу гръцкия остров Лесбос. Близкият курорт Сармъсаклъ е с един от най-красивите плажове в района. Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

2 ден: Айвалък - Пергамон - Мармарис

Закуска на шведска маса. Отпътуване за Бергама. Посещение и почивка в фабрика за сувенири от оникс и бижута. Разглеждане на древния Пергамон – града на Лизимах и  един от най-интересните исторически обекти в Егейския регион. Посещение на Асклепиона – древен лечебен център, построен в чест на бога-лечител Асклепий. Изкачване с лифт до древният Акропол и разглеждане на останките на някогашната Библиотека, която в древността била втората по големина след Александрийската и съхранявала над 200 000 пергаментови свитъци. Следват олтара на Зевс, храма на Атина, храма на Траян, Амфитеатъра с 3500 места, храма на Дионисий.

Отпътуване за Мармарис. Привечер - Автобусна опознавателна обиколка на Мармарис.

Настаняване в хотел. Вечеря. Нощувка.

3 ден: Мармарис: Круиз по р. Далян
Закуска на шведска маса. Програма по желание:

Екзотична целодневна екскурзия по р. Далян (заплаща се допълнително) до приказния залив на костенурките Карета-Карета. Пътуване с кораб през залива на Мармарис. Спиране за къпане от кораба. Обяд на кораба. Прехвърляне на по-малки лодки. Спиране на огромната пясъчна коса и кратко време за плаж. Продължаване в устието на р. Далян. Възможност за снимки на костенурките Карета-карета, които преплуват хиляди километри, за да снесат яйцата си в този залив. Разходка по естествените водни канали, откъдето се виждат останките от гробниците на Ликийските крале (4 в. пр. Хр.). Ще имате възможност да се потопите в естествения термален източник под формата на басейн, богат на серни съединения и лечебна кал на дъното.

Връщане в Мармарис около 18.00, вечеря и нощувка.

4 ден: Мармарис: остров Родос
Закуска на шведска маса. Свободно време или: Целодневна екскурзия до о. Родос. Островът на розата, роден от съюза на бога-слънце Хелиос и нимфата Рода, Родос е най-слънчевото място в Европа!

В Родос е забранено на турски и български екскурзоводи да водят групи.

След това разполагате със свободно време. Старият град представлява изключително живописен лабиринт от улички, изпълнени с магазини за сувенири, кафенета и таверни, където можете да похапнете гръцки ястия и пийнете узо под звуците на Зорба Гъркът!  

Връщане в Мармарис около 17.30. Вечеря и нощувка в Мармарис.

5 ден: Мармарис

Закуска на шведска маса. Свободно време в хотела. Възможност за допълнителни екскурзии – Островът на Клеопатра, гмуркане, разходка с яхта, джип сафари, рафтинг, турска нощ във фолклорно вариете “Кервансарай” (срещу допълнително заплащане). Вечеря и нощувка в Мармарис.

6 ден: Мармарис – Памуккале – Кушадасъ

Закуска на шведска маса. Освобождаване на хотела. Отпътуване за Памуккале – името му означава “замък от памук” и напълно отговаря на този екзотичен природен феномен. Варовитите отлагания от горещите минерални извори са облекли скалистите тераси с ослепителна белота. Точно минералната вода е причината за възникването на това място на античния свещен град Хиераполис и превръщането на Памуккале в най-стария балнеологичен курорт в света. Разглеждане на археологическия обект и свободно време в Памуккале.

Възможност за потапяне в топлите минерални води на известните травертини или къпане за подмладяване в Басейна на Клеопатра!

Отпътуване за Кушадасъ. Настаняване в хотела. Вечеря. Нощувка.

7 ден: Кушадасъ – Ефес – Измир – Айвалък  
Закуска на шведска маса.

Обзорна панорамна обиколка на Кушадасъ

Разглеждане на античния Ефес. Тук в продължение на хилядолетия са живели различни племена и народи и всеки от тях е оставил част от богатата си култура. Наброявал някога 200 000 жители, при население на цяла Европа около 5 млн. по онова време, това е най-запазеният и грандиозен град на 2000 години. Ефес е известен и с това, че апостол Павел оставя Тимотей тук, а по-късно апостол Йоан минава оттук заедно с майката на Исус. През 431 г. император Теодосий II свиква там Третия вселенски събор, по време на който Мария е провъзгласена за Богородица.

Посещение на Дома на Дева Мария. Папа Павел VI бил първият Папа, който посетил мястото през 1960г. По-късно, през 1980г., по време на визитата си, Папа Йоан-Павел II обявил Дома на Дева Мария за светилище и място за поклонение на християните. Според Корана Дева Мария е майка на един от мюсюлманските пророци и затова на поклонение тук идват и много мюсюлмани.

Заемал централно място в езическия свят, Ефес е бил пазител на едно от седемте чудеса на античността - прочутия храм на Артемида. Посещение на мястото, където се е извисявал храма.

Отпътуване за Измир. Наричан в Турция „красивият Измир“, градът се намира в началото на дълъг и тесен залив, украсен с яхти, пътнически кораби и знамена. Има топъл климат, а прохладният морски бриз спасява от изгарящото слънце. Векове наред тук са живяли заедно различни етноси – гърци, евреи, арменци, турци, европейци, които са оставили част от своето минало – гръцки църкви, джамии, синагоги, католически храмове. Основан отпреди над 8500 г., Измир е успял да се модернизира във важен търговски център, запазвайки археологическите и историческите си ценности, и невероятен колорит.

Туристическа програма в Измир. Автобусна панорамна обиколка на града с минаване покрай Кадифекале. Пешеходна разходка из старата част на града Конак с емблемата на града - Часовниковата кула и централния пазарен район Кемералтъ - най-оживената част на Измир, която е построена още по Византийско време Свободно време.

Отпътуване за Айвалък. Вечеря и нощувка в Айвалък.

8 ден: Айвалък – Чанаккале – Варна

Закуска в хотела. Отпътуване за Чанаккале. Посещение на фирмен магазин за зехтин и продукти от маслини (различни видове маслини, зехтин, сапун, шампуан, кремове) на една от най-известните фабрики за зехтин.

Разходка по крайбрежната алея на Чанаккале – любимо място на местните жители и гостите на града - свободно време за снимки пред макета на Троянския кон, чаша турско кафе, чай и обяд.

Крайбрежната улица е осеяна с кафенета, които предлагат турско кафе, чай, бира и местни вкусотии.

Пресичане на Дарденелите с ферибот.

Спиране в Къркларели (Лозенград) за покупка на баклава, локум, халва, други сладки и ядки. Продължаване за България.

 

Пакетна цена, според хотела в Мармарис

Цена на човек в двойна стая

Цена на човек в единична стая

Дете до 6г.  

с двама възрастни

в стая

 

Дете 7-12 г. с двама възрастни в стая

Хотел 4* в Мармарис

585 лева

740 лева

190 лева

425 лева

Цената включва:

Ø  Транспорт с комфортен автобус, зареден с безплатно кафе и чай;

Ø  7 нощувки, от които:
2 със закуска и вечеря в Айвалък
в хотел 3/4 звезди;
4 на All inclusive в Мармарис
в хотел 4 звезди;
1 със закуска и вечеря в Кушадасъ
в хотел 3/4 звезди;

Ø  Целодневна екскурзия до Памуккале с беседа на български език в обекта (без входния билет);

Ø  Туристическа програма в Троя с беседа на български език в обекта (без входния билет);

Ø  Туристическа програма в Пергамон с беседа на български език в обекта (без входния билет);

Ø  Туристическа програма в Ефес с беседа на български език в обекта (без входния билет);

Ø  Посещение на Дома на Дева Мария с беседа на български език в обекта (без входния билет);

Ø  Турски лицензирани екскурзоводи във всички посещавани обекти;

Ø  Автобусна обзорна обиколка на Мармарис;

Ø  Пешеходна туристическа обиколка на Родос с екскурзоводска беседа;

Ø  Туристическа програма в Памуккале с беседа на български език в обекта (без входния билет);

Ø  Автобусна обзорна обиколка на Кушадасъ;

Ø  Посещение на фабрика за сувенири от оникс и бижута;

Ø  Посещение на фирмен магазин за зехтин в Айвалък;

Ø  Фериботни такси и билети за пресичане на Дарданелите;

Ø  Медицинска застраховка с асистанс;

Ø  Водач-екскурзовод от Травел Клуб България ЕООД. По пътя гостите се запознават с подробна и любопитна информация за Турция, местата, през които се минава и др.

Цената не включва:

Ø  Медицинска застраховка с покритие 5 000 евро за лица от 70 год. до 85 год. – доплащане 10.00 лв. Лица над 85 год. е необходимо да се застраховат самостоятелно, като предоставят  копие от полицата.

Допълнително се заплащат по желание входните такси за:

Обект

Сума в турски лири

Троя

42

Акропол Пергамон (Бергама) вход + лифт

42+35=77

Светилището на Асклепий в Бергама (Асклепион)

30

Памуккале

60

Ефес: Античния град

72

Дома на Дева Мария

35

ОБЩО

316 = около 95 лева

Окончателната цена на входните такси ще бъде обявена 14 дни преди пътуването!

 

Екскурзии в Мармарис: Круиз по р. Далян с обяд – 27 евро, Остров Родос – 55 евро

Необходими документи: Международен паспорт с валидност 6 месеца от датата на връщане; за деца до 18 год. се изисква нотариално заверена родителска декларация от непътуващия/те родител/и – оригинал и копие, копие от акта за раждане.

Визови и санитарни изисквания: няма

Минимален брой за осъществяване на пътуването: 40 туриста. 

Срок за уведомление при недостигнат миним. брой туристи: 14 дни преди датата на тръгване.

Записване и начин на плащане:

Внасяне на 30% от цената при записване и сключване на договор за организирано туристическо

пътуване, като пълния комплект документи за пътуването се предоставя след цялостното заплащане на услугите; Доплащането се извършва до 14 дни преди отпътуването. 

 

Настаняването в автобуса е по ред на записване.