Екскурзии Турция

Егейско крайбрежие

Маршрут:

Продължителност:

Транспорт:

Дати на отпътуване:

Цена от: 175 лв.
Програма

1 ден /23.05./: Варна – Бургас – Малко Търново – Чанаккале

Отпътуване от Русе /22:00ч/,  Варна /ул. Антим I – 00:30ч./, от Бургас /бензиностанция ОМВ до хотел „Мираж“ – 02:30ч./ по маршрут ГКПП Малко Търново – Кешан – Гелиболу. Нощно пътуване. Сутринта преминаване на пролива Дарданели – тесен пролив и воден път от международно значение, свързващ Мраморно море със Средиземно и Егейско море. Проливът е част от континенталната граница между континентите Европа и Азия и разделя азиатската от европейската част на Турция. Пристигане преди обяд в Чанаккале – съвременен многолик и оживен град с богата история, легенди и природни дадености. Свободно време за разходка по крайбрежния булевард, където се намира символа на града – внушителният Троянски кон, реквизит от филма „Троя”, подарък на града; Часовниковата кула и Старият град, който ще Ви пренесе в един различен свят с калдъръмени улички и запазени стари сгради, в които се помещават кафенета и ресторантчета. Отпътуване към Айвалък. След обяд настаняване в хотел. Свободно време. Вечеря. Нощувка.

2 ден /24.05./: Пергамон – остров Алибей – „Шейтан Софрасъ

Закуска. Свободно време или програма по желание и допълнително заплащане – екскурзия до древния Пергамон, посещение на остров Алибей, пешеходна разходка из Айвалък, фото пауза край „Шейтан Софрасъ“. През древността Пергамон е бил гръцкия и римски културен център. Историята на Пергамон започва от разпадането на Персийското царство. След смъртта на Александър Велики, Лизимах, един от пълководците му, получил западната част на Анадола и избрал за съхраняване на неизброимите богатства непристъпната скала, където впоследствие бил построен град Пергамон. Изобилието от добре съхранените архитектурни паметници свидетелстват, че в миналото Пергамон е бил богат гръцки и римски културен център. Светилището на Асклепий – храм на древногръцкия бог на лечението и медицината, счита се за първата болница в човешката история. Тук Асклепий и неговите помощници са прилагали лечение със змийска отрова и този факт днес е в основата на змията в логото на съвременната фармация. Комплекса „Червената базилика“ или Къзъл Авлу, които датират от II в.сл.Хр. и са конструирани по време на римския император Адриан. Акропола, където е била знаменитата Библиотека, в която се съхранявали над 200 000 пергаментови свитъци и др. Остров Алибей, познат още и като Джунда е най-големият и значимият от Айвалъшките острови. Той е свързан посредством мост с Айвалък на сушата. Това е най-старият и единствен оцелял мост в Турция, който свързва суша, разделена от проток. Островът е известен с многобройните християнски църкви и манастири, както и китни рибни ресторантчета, подредени едно до друго по крайбрежието. Приятната атмосфера на острова се допълва и от старите къщи в стил неокласицизъм, с изящни дървени и каменни елементи. Спирка при „Шейтан Софрасъ“ /в превод „Трапезата на Дявола“/ – извисяваща се скала с причудлива форма. Според местния фолклор вдлъбнатината в скалата е стъпката на Дявола, която той е оставил, докато е правил огромен скок към остров Лесбос. Айвалък е разположен в красив залив на Егейско море, точно срещу митичния гръцкия остров Лесбос. Името му означава "Мястото на дюлята", но въпреки това Айвалък е заобиколен от сякаш безкрайни градини с маслинови дървета, от чиито плодове се произвежда голяма част от най-добрия турски зехтин. В древността градът е бил познат под името Кидонай и са съжителствали гърци и турци. Връщане в хотела. Вечеря. Нощувка.

3 ден /25.05./: Айвалък – остров Лесбос – Митилини

Закуска. Свободно време или програма по желание и допълнително заплащане –

Екскурзия до остров Лесбос. Остров Лесбос е третият по големина гръцки остров в Егейско море, впечатляващ със съхранената си природа и архитектурни забележителности, прочут с Узото с марка Митилини. Пътуването е с ферибот и продължава около 01.30ч. от пристанището в Айвалък до столицата на остров Лесбос – Митилини, родно място на древногръцката поетеса Сафо. Разходка в древния град Митилини, където могат да се видят църквата "Свети Йоан Терапон", древният амфитеатър, джамията "Йени Джами" и Юстиановата крепост. Свободно време за разходка в града или обяд в някое от многобройните заведения край залива. Завръщане в Айвалък след обяд . Вечеря. Нощувка.

4 ден /26.05./: Айвалък – Троя – Бургас – Варна

Закуска. Отпътуване за България. Възможност /с предварително записване/ за посещение на Троя с местен екскурзовод и беседа на български език /заплаща се допълнително/ - една вълнуваща среща с древността. Троя – вписана в списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство и арена на легендарната Троянска война, описана в епическата поема „Илиада“ на Омир. На хълма Хисарлък са разположени руините на деветте троянски града – от развалините на първото селище, изниквали основите на следващото и така до седмото, открито през 1870г. от заможният германски бизнесмен Хайнрих Шлиман. Спирка за пазар в Лозенград.

 

Цената включва:

*   Транспорт с комфортен туристически автобус;

*   3 нощувки, 3 закуски и 3 вечери в хотел 4* в Айвалък/Сарамсаклъ, при настаняване в двойни и тройни стаи;

*   Представител на фирмата-организатор по време на пътуването;

*   Разходка в гр. Чанаккале.

Цената не включва:

*   Целодневна екскурзия до Пергамон, остров Джунда, „Шейтан Софрасъ“ – 40 евро /включва транспорт, входни такси и екскурзоводско обслужване/;

*   Целодневна екскурзия до гръцкия о-в Лесбос – 40 евро /включва трансфер от и до хотела, фериботни такси, посещение на столицата на о-в Лесбос – град Митилини/;

*   Посещение на Троя с лицензиран екскурзовод и беседа на български език – 15 евро /заявява се и се заплаща предварително, при записване и включва екскурзоводско обслужване на български език и входни такси; посещението се осъществява при минимум 20 записани/;

*   Медицинска застраховка при пътуване в чужбина за лица до 69 год. – 2 лв./ден; за лица над 69 год. – 5 лв./ден;

*   Настаняване в единична стая – 50 лв.

Информация:

o     Обявената цена е на човек настанен в двойна / тройна стая и е валидна при група от минимум 40 човека.

o     Всички допълнителни екскурзии и мероприятия, които не са включени в пакетната цена се реализират при мин. 20 туристи.

o     Резервация се счита за актуална при внасяне на депозит – 30% от пакетната цена и доплащане на остатъка до 10 дни преди датата на отпътуване;

o     Срок за уведомление при недостатъчен брой туристи: 7 дни преди датата на отпътуване.

 

Необходими документи: международен паспорт, валиден минимум 90 дни след датата на завръщане; за деца до 18 г., пътуващи с един или без родител - нотариално заверена декларация от единия или двамата родители /оригинал + копие/.

Няма допълнителни визови, санитарни и медицински изисквания за страната.

Програмата е предварителна и туроператорът си запазва правото на актуализация и промяна в цените при по-малък брой участници в групата, покачване цените на горивата, таксите, валутните курсове, както и в последователността на допълнителните мероприятия в зависимост от възможността на местните екскурзоводи и часовете за резервация на обектите, които се посещават и при други независещи от туроператора обстоятелства.